Què fer davant una picada de vespa? I si sóc al·lèrgic? Consells per a evitar-la (2024)

Una dona de 67 anys ha mort este dilluns després de la picada d'una vespa a Teulada Moraira (Alacant). Minuts després de la picada, la dona, de nacionalitat britànica, ha perdut el coneixement com a conseqüència d'un xoc anafilàctic (una greu reacció al·lèrgica).

A l'arribada dels servicis d'emergència, i després de realitzar maniobres de reanimació cardiopulmonar avançada i altres tècniques de recuperació, solament s'ha pogut certificar la seua defunció.

Notícies relacionades

  • Immunoteràpia: la cura contra les al·lèrgies a les picades de vespes i abelles
  • Les altres malalties a les quals ens anem a enfrontar… per culpa dels mosquits
  • Com usar bé el repel·lent de mosquits

Amb l'arribada de les bones temperatures, i més en algunes zones d'Espanya on ja estan gaudint d'un estiu anticipat, comencem a veure els primers exemplars de vespes i abelles. I encara que la seua picada pot paréixer inofensiva, en determinats grups de població és un autèntic risc.

Què fer davant una picada de vespa? I si sóc al·lèrgic? Consells per a evitar-la (2)

Segons assenyala la Societat Espanyola d'Alergología (SEAIC), en el nostre país "la prevalença de reaccions locals extenses per picada d'himenòpters (abelles, vespes, formigues…), la qual cosa vulgarment entenem com a unflor de la zona de la picada, que persistix unes 24 hores, se situa entre el 5,3% i el 26,4%".

Com a estima SEAIC, el 2,3% de la població general patix una reacció generalitzada en tot el cos, la qual cosa es coneix com una reacció sistémica, després de la picada d'una vespa o una abella. Quant a els qui patixen una reacció mortal, les xifres se situen entre 0,03 i 0.48 morts per cada milió de persones a l'any.

En el cas de pacients amb antecedents a reaccions greus a picades de vespa, o diagnosticats, avisar immediatament els servicis d'emergència i aplicar el tractament prescrit

Solament en la Unió Europea, cada any unes 200 persones moren com a conseqüència de la picada d'un d'estos insectes.

Picades: Quins tipus hi ha?

Com ja s'ha indicat, totes les persones no reaccionen igual davant la picada d'una vespa o abella. Quan un d'estos insectes piquen en alguna zona del cos, introduïxen verí en el nostre cos. Un conjunt de substàncies, moltes d'elles tòxiques, que fan que el nostre cos reaccione.

Existixen tres reaccions davant el verí d'abelles i vespes.

  • Reaccions per l'acció pròpia del verí. Després de la picada apareix una reacció en la pell de curta durada, amb enrogiment i unflor al voltant del lloc de la picada, d'un diàmetre menor de 10 cm. En funció de la zona de la picada podem sentir un dolor més o menys intens, i fins i tot picor, que desapareixerà en qüestió de poques hores.
  • Reaccions locals extenses. En estos casos la cosa es complica una mica, perquè la inflamació s'estén més enllà dels 10 centímetres i dura molt més temps. Per exemple, si hem tingut la mala sort que ens piquen en una mà o un peu, es pot arribar a inflamar tot el braç o part de la cama. A més, sol doldre, picar i la zona estarà enrogida i dura.
  • Anafilaxia. Este tipus de reacció generalitzada es produïx en persones al·lèrgiques al verí d'estos insectes. Una sola picada bastarà perquè apareguen ronchas o habones, dificultat per a respirar, mareig… I si ens trobem davant este tipus de reacció el temps és vital. Així que cal cridar a els servicis d'emergències perquè tracten el pacient com més prompte possible.

SEAIC especifica que "en individus amb un bon estat general de salut i no al·lèrgics al verí d'abella o vespa, s'ha demostrat que es poden suportar prou bé d'1 a 25 picades". Els efectes tòxics podrien començar a partir de les 50 picades. La dosi letal: 100 picades en xiquets, 500 en adults.

Com actuar davant una picada?

Tots coneixem remeis casolans per a tractar les picades d'insectes: gel, refregar all, fang, vinagre i aigua…

I encara que és cert que poden calmar una mica els símptomes de picazón, no servixen per a tractar la picada i, la qual cosa és pitjor, fins i tot poden infectar-la.

Per açò, els experts de la Societat Espanyola d'Alergología ens donen una sèrie de consells a tindre en compte.

Què fer davant una picada de vespa? I si sóc al·lèrgic? Consells per a evitar-la (3)
  1. El primer és llavar la ferida amb aigua i sabó per a evitar "sobreinfecciones".
  2. Una vegada neteja la zona, podem aplicar-nos fred. Però cura! Si ens posem gel cal fer-ho sempre embolicat en una tovalla o algun teixit per a evitar el contacte directe amb la pell, perquè ens podem cremar.
  3. Si el que ens ha picat és una abella haurem de retirar l'agulló que ens ha deixat dins. Però sense estrényer, perquè conté verí i si pressionem podríem fins i tot inocular més verí. Ha de retirar-se amb la ungla d'a baix cap amunt.
  4. Quan la reacció és més extensa els alergólogos aconsellen "l'aplicació en la zonada de fred o amoníac en els primers moments, per a retardar l'absorció de verí". Un antihistamínic pot alleujar la unflor i el dolor.
  5. Si ja parlem de reaccions anafilàctiques el millor és avisar emergències. En cas que el pacient sàpia que és al·lèrgic a este tipus de picades, probablement portarà amb si el tractament prescrit pel seu metge (adrenalina), així que caldrà administrar-ho de manera immediata.

Què fer davant una picada de vespa? I si sóc al·lèrgic? Consells per a evitar-la (4)

Cuidat amb les caparres! Com evitar que ens piquen i què fer si està enganxada

Com evitar les picades de vespa o abelles?

Aparentment, no és res fàcil. Però des de la SEIAC ens recorden alguns trucs per a evitar-ho, sobretot si ja sabem que tenim al·lèrgia a este tipus d'insectes.

  • No acostar-se a panales d'abelles ni a nius de vespes. Si accidentalment açò ocorreguera, hem d'allunyar-nos amb moviments lents.
  • Si una abella o vespa es posa sobre nosaltres, "no hem d'intentar matar-la ni espantar-la. Millor romandre quiets o fer només moviments lents fins que s'allunye".
  • Si bevem algun líquid ensucrat, cura. Hem de comprovar que no hi ha abelles o vespes en les vores del recipient.
  • No manipular fruites ni menjars a l'aire lliure.
  • No acostar-se als poals de fem en el carrer.
  • Si deixes roba en el sòl, sacsar-la abans de posar-li-la, doncs pot haver-hi alguna vespa entre els seus plecs.
  • Evitar caminar descalç, així com fer-ho per horts en floració, camps de trèvol o qualsevol àrea amb abundants flors.
  • Usar roba de colors poc cridaners pot ajudar. I si anem a anar al camp pot ser una bona idea no tirar-nos colònia o lacas.
  • No podar arbres ni segar gespa o tanques durant l'època d'activitat d'estos insectes.
  • És possible xocar amb insectes quan practiquem esport a l'aire lliure, així que hem d'evitar zones on hi haja moltes flors.

TEMES

  • Respon el doctor
  • alergología

Comenta esta notícia

Què fer davant una picada de vespa? I si sóc al·lèrgic? Consells per a evitar-la (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6094

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.